left
right

Wat is coeliakie eigenlijk?

Coeliakie is een auto-immuun ziekte waardoor het lichaam geen gluten kan verdragen. Mensen met coeliakie moeten de rest van hun leven een 100% glutenvrij dieet volgen. Als mensen met coeliakie wel gluten blijven eten, kan de darmwand ernstig beschadigd raken. Er blijven dan geen darmvlokken meer over, waardoor voedingsstoffen niet goed meer worden opgenomen. Hierdoor krijgen mensen met coeliakie op den duur ernstige tekorten aan vitaminen en mineralen.

 

     http://www.youtube.com/watch?v=0Blc5z0D0yk

     

De dunne darm

De dunne darm is een heel belangrijk onderdeel van het spijsverteringskanaal. In de dunne darm vindt het grootste deel van de vertering van voedsel plaats. Vervolgens moeten belangrijke voedingsstoffen via de wand van de dunne darm opgenomen worden in ons lichaam. Via het bloed worden de voedingsstoffen verspreid. Om de opname van voedingsstoffen zo goed mogelijk te laten verlopen, heeft de dunne darmwand een enorm oppervlak. De dunne darm is geplooid en aan de binnenkant bedekt met vingervormige uitsteeksels. Deze kleine uitsteeksel worden ook wel villi of darmvlokken genoemd. Samen vormen zij een enorm grote oppervlakte wat nodig is om alle belangrijke voedingsstoffen op te nemen.

 

Komt het vaak voor?

Coeliakie komt in de Westerse wereld het meeste voor. In Nederland zijn er zo'n 25.000 mensen met coeliakie. Verwacht wordt dat dit aantal nog veel hoger ligt, omdat de symptomen niet altijd herkend worden als coeliakie. Ook komt coeliakie twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

 

De diagnose

De diagnose coeliakie kan op verschillende leeftijden worden gesteld. Meestal gebeurt dit bij kinderen maar ook steeds vaker bij volwassenen tussen de twintig en veertig jaar. Het is onduidelijk of deze volwassenen mogelijk al langere tijd coeliakie hebben, misschien zonder hevige klachten, of dat de aandoening op latere leeftijd is ontstaan.

 

Klokhuis

Kaleb, de zoon van Yvette, was een aantal jaar geleden te zien bij het Klokhuis om te vertellen over coeliakie. Hieronder kun je de aflevering van het Klokhuis bekijken.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0Blc5z0D0yk

Kaleb    https://www.youtube.com/watch?v=0Blc5z0D0yk